بیمه عمر که به آن بیمه آتیهساز هم گفته میشود، یکی از انواع بیمه اشخاص است و به عنوان سرمایهگذاری با سود تضمینی، به دنبال تامین آتیه و کاهش دغدغه و نگرانی افراد در طول زندگی است.با توجه به شرایط اقتصادی موجود، بسیاری از افراد به دنبال ایجاد یک پس انداز مناسب برای دوران بازنشستگی و همچنین تأمین نیازهای خانواده خود در سال های آینده هستند. هزینههای سنگینی مثل هزینه تحصیل، ازدواج و راه اندازی کسب و کار فرزندان و در کنار آن مخارج بالای زندگی در دوران بازنشستگی، اهمیت داشتن یک پشتوانه مالی محکم را بیش از پیش مشخص میکند. اما مهمترین سوال این است که چه نوع سرمایه گذاری برای ما مناسب خواهد بود؟ سپرده گذاری در بانک، بورس یا بیمه عمر؟
در بیمه عمر افراد با پرداخت مبلغ معینی به عنوان حقبیمه، علاوه بر سرمایهگذاری با سود تضمینی، از پوششهای متنوع و کاربردی هم در زمان حیات و در مدت بیمهنامه و هم در زمان فوت بهرهمند میشوند. در واقع بیمه عمر یک پشتوانه مالی محکم برای دوران پیری، بازنشستگی یا بعداز فوت برای بازماندگان است.
معمولا شرکتهای بیمه برای ثبت نام بیمه عمر یکسری شرایط و محدودیتها دارند. مثلا مدت مشخصی را برای قرارداد بیمه نامه درنظر میگیرند یا محدودیت سنی برای خرید بیمه نامه دارند. بهطور کلی شرایط بیمه عمر بیشتر شامل موارد زیر است:
برای کودکان از بدو تولد و برای بزرگسالان تا ۷۰ سالگی (و در بعضی شرکت ها تا 90 سالگی) بیمه عمر صادر می شود. البته به نسبت افزایش سن، حق بیمه هم افزایش پیدا خواهد کرد. البته برخی شرکتها مثل بیمه ایران و بیمه سامان هم هستند که برای افرد 80 و 90 ساله و حتی بالای 100 سال هم بیمه عمر صادر میکنند.
مدت قرارداد بیمههای عمر هم میتواند از 5 سال تا 30 سال (نهایتاً تا 106 سالگی) متغیر باشد. البته بهشرط اینکه در این مدت سن بیمهشده از سقف شرایط سنی شرکت بیمه (70) بیشتر نشود. هر چه مدت قرارداد افزایش پیدا کند، سرمایه بیشتری به بیمهشده تعلق خواهد گرفت.
در بیمه عمر حق بیمه ثابت و مشخصی وجود ندارد و هر شخصی میتواند با توجه به شرایط مالی خود، مبلغی را بهعنوان حق بیمه انتخاب کند و آن را بهشکل ماهانه، سه ماهه، شش ماهه و یک ساله پرداخت کند. مثلا بهتر است افراد شاغل، 10 درصد درآمد سالیانه خود را به بیمه عمر اختصاص دهند و حق بیمه خود را بهصورت سالانه پرداخت کنند.
بیمه عمر یکی از متنوعترین محصولات بیمهای است و در طرحها و انواع مختلفی صادر میشود. حتی شما میتوانید براساس نیاز خود بیمه عمر و تامین آتیه فرزندان، بیمه عمر و تامین آتیه خانواده یا بیمه تامین آتیه زنان خانهدار هم بخرید. برای مطالعه جزئیات بیشتر درباره انواع پوشش های بیمه عمر می توانید مقاله بیمه عمر چیست را هم مطالعه کنید.
طرحهای بیمه عمر و سرمایهگذاری معمولا شامل مزایایی مثل پوششهای مختلف و امکان سرمایهگذاری برای آینده هستند. مهمترین ویژگی این نوع بیمه نامه این است که تعهدات آن هم برای زمان حیات بیمهشده و هم در زمان فوت بیمهشده تعریف میشود.
این بیمه نامه عمر مدتدار است. یعنی بیمهشده تنها برای یک بازه زمانی مشخص و محدود که خودش تعیین کرد تحت پوشش قرار خواهد داشت. در بیمه عمر زمانی اگر فرد بیمه شده در پایان قرارداد زنده باشد، هیچ مبلغی بهعنوان حق بیمه به او یا ذینفعان بیمهنامه تعلق نمیگیرد. منتها اگر خداینکرده در این مدت بیمهشده فوت کند، شرکت بیمه متعهد میشود که سرمایه بیمه نامه را به بازماندگان و خانوادهاش پرداخت کند.
با این بیمه نامه، اگر بیمهشده در هر سنی و در هر سال بیمهایاش فوت کند، شرکت بیمه باید سرمایه بیمهنامه مذکور را به ذینفعان او پرداخت کند. معمولا پرداخت سرمایه پس از فوت تنها پوشش این بیمه نامه است. اگر هم بیمهشده در پایان قرارداد در قید حیات باشد، هیچ مبلغی به او پرداخت نخواهد شد.
با بیمه عمر مانده بدهکار اگر بیمهشده پیش از پایان پرداخت کامل اقساط و تسویه وام فوت کند، شرکت بیمه پرداخت باقیمانده بدهکاریاش به سیستم بانکی را برعهده میگیرد.
پسانداز و اندوخته این بیمه نامه هزینههای مستمری و بازنشستگی بیمهشده را پوشش میدهد. درضمن بیمهشده میتواند علاوه بر امکان سرمایهگذاری برای روزهای بازنشستگی از دیگر پوششهای بیمه نامه هم استفاده کند.
مزایای بیمه عمر فقط به پرداخت غرامت فوت و از کارافتادگی و ... محدود نمیشود. بیمهشده میتواند با خرید بیمه نامه عمر از مزایای زیر هم استفاده کند: