مدت زمان خیلی زیادی است که تهیه بیمه شخص ثالث برای تمامی مالکین خودرو در کشور اجباری اعلام شده است. زمانی استفاده از بیمه شخص ثالث در تصادف الزامی شد که تعداد خودروهای موجود در سطح کشور، افزایش چشمگیری پیدا کردند. طبق آخرین آمار ارائه شده، بیش از ۲۰ میلیون خودرو در کشور وجود دارد. کنترل این تعاد خودرو بسیار مشکل است و قاعدتاً تعداد تصادفات روزانه بسیار بالا است. حال اگر فرد مقصر توان کافی برای پرداخت خسارت خودروی آسیب دیده را نداشته باشد، دچار مشکل شده و حتی امکان زندانی شدن فرد به دلیل بدهی نیز وجود دارد.
در سال ۱۴۰۳، دیه انسان کامل در ماههای حرام ۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعلام شده است. در صورتی که تصادفات خسارت جانی داشته باشند، پرداخت چنین مبلغی برای خیلی از افراد بسیار دشوار و حتی غیر ممکن است. هرچند با توجه به افزایش قیمت خودروها در چند سال اخیر، هزینه خسارات مالی هم میتواند از این میزان هم سنگینتر باشد. بیمه شخص ثالث به عنوان یک پشتوانه محکم، در چنین حوادثی کنار راننده مقصر میماند و خسارات را جبران میکند. در حقیقت خرید بیمه ماشین میتواند خسارت ناشی از حوادث و خطراتی که اتومبیل شما را تهدید میکند، کاهش دهد.
از جمله حوادث خطرآفرینی که ممکن است برای هر خودرویی رخ دهد، اتفاقاتی از قبیل: آتش سوزی، سرقت و آسیب سرنشینانِ خودرو است. در صورت مواجه شدن با هریک از اتفاقات، میتوانید از بیمه شخص ثالث استفاده کنید و خسارتهای خودرو خود را کاهش دهید.
در تعریف بیمه شخص ثالث، مالک وسیله نقلیه، شخص اول به شمار میآید.( اکثر بیمهنامهها تحت عنوان بیمهگزار شناخته میشود)، شخص ثانی شرکت بیمه است که متعهد به جبران هزینهها طبق بیمهنامه است. شرکت بیمه در بیمهنامه با عنوان بیمهگر درج میشود. فرد زیاندیده در حوادث رانندگی را شخص ثالث مینامند. (منظور از زیان دیده هر شخص غیر از راننده مقصر است). همین موضوع دلیل نامگذاری بیمه شخص ثالث است.
تمامی اشخاصی که در یک حادثه تصادف، زیان مالی و جانی میبینند، تحت پوشش بیمه شخص ثالث قرار میگیرند. این بیمه هزینههای مربوط به درمان، فوت و خسارات به اموال را جبران میکند. در اینگونه اتفاقات، راننده مقصر هم میتواند از مزایای بیمه حوادث راننده که شاخهای جدید از بیمه شخص ثالث به شمار میآید، استفاده کند. باید توجه داشت که بیمه حوادث راننده، فقط زیانهای جانی را به عهده میگیرد و در مقابل زیانهای مالی هیچ گونه مسئولیتی ندارد.
پوشش های بیمه شخص ثالث دو نوع خسارت جانی و مالی را جبران میکند. در خسارات جانی، سقف تعهدات را با توجه به ظرفیت خودروی بیمهگزار مشخص میکنند. اما در حوادثی که منجر به خسارات مالی میشوند، خسارت به میزانی پرداخت میشود که هنگام تهیه بیمهنامه تعیین شده است.
به طور کلی در پاسخ به این سوال که بیمه شخص ثالث شامل چه مواردی است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اما در خسارات جانی، بیمه شخص ثالث به چه کسانی تعلق میگیرد؟ افرادی که تحت پوشش بیمه خسارات جانی بیمه ثالث هستند، شامل اشخاص ثالث خودروی زیاندیده، سرنشینان اتومبیل راننده مقصر، افراد خارج از اتومبیل او و حتی خود فرد راننده مقصر (بیمه حوادث سرنشین) میشود. این پوشش هزینههای مربوط به فوت، نقص عضو و خدمات بیمارستانی را جبران میکند. در خصوص اینکه آیا بیمه ثالث به جنین هم تعلق میگیرد یا خیر، باید گفت که بیمه ثالث خسارات جانی وارد شده به جنین را هم میپردازد.
بیمه شخص ثالث از دو نوع بیمه شخص ثالث عادی و بیمه شخص ثالث بینالمللی تشکیل شده است. بیمه شخص ثالث عادی همان بیمهای است که تمام شرکتهای بیمهگر ارائه میدهند. مواردی که در این بیمهنامه تنوع ایجاد میکنند، عواملی هستند که در تعیین حق بیمه تأثیرگذارند؛ مانند تعداد سیلندر و نوع کاربری خودرو. بیمه خودروی بینالملل هم برای افرادی مناسب است که قصد دارند با خودروی شخصی خود، از مرزهای کشور خارج شوند. تنها چند شرکت خاص این بیمه را ارائه میدهند.
برای جبران خسارات خودرو در خارج از کشور نیز نوعی بیمه شخص ثالث تدارک دیده شدهاست. این بیمهنامه، بیمه خودروی بین الملل نامیده میشود که در حقیقت همان بیمه شخص ثالث است؛ با این تفاوت که در سطح جهانی اعتبار دارد! زیرا بیمه شخص ثالث عادی خودرو فقط خسارتهایی را پوشش میدهد که داخل مرزهای کشور اتفاق افتاده باشد.
برای سفر با خودرویتان به یک کشور خارجی، میبایست بیمه کارت سبز خودرو یا همان بیمه خودروی بینالملل تهیه کنید. این بیمه برای خودروهایی صادر میشود که قصد خروج از کشور و تردد در منطقهی جغرافیایی کشورهای عضو کارت سبز را دارند. مقاله راهنمای کامل بیمه خودروی بینالملل شما را راهنمایی میکند. همچنین اگر خودروی شما اجارهای باشد، تهیه بیمه برای آن ساختار متفاوتی دارد.